Tracker Oy ja Ultracom Oy kehittävät, markkinoivat ja myyvät koiranseurantapantoja sekä ohjelmistoja koirien seurantaan, metsästäjille sekä muille luonnossa liikkujille.  Molemmat yritykset kuuluvat samaan Open Air Group -konserniin ja niiden yhteenlaskettu budjetoitu liikevaihto vuodelle 2021 on noin 12 miljoonaa euroa. Samaan konserniin kuuluu myös ruotsalainen metsästäjille ohjelmistoja kehittävä ja markkinoiva WeHunt Ab.  Yritysten nykyiset päämarkkina-alueet ovat Suomen lisäksi Ruotsi ja Norja. Yritysten tuotteita on laajasti käytössä myös useissa Keski-Euroopan maissa, kuten Saksassa ja Ranskassa.

Vuodenvaihteen yritysjärjestelyjen jälkeen syntynyt uusi kombinaatio suo ainutlaatuisen mahdollisuuden uusien, innovatiivisten ominaisuuksien kehittämiseen parantamaan metsästyskoirien, metsästäjien ja kaikkien luonnossa liikkujien turvallisuutta. Yhtiöiden tuotteilla on erittäin kattava peitto metsästyskoirien ja metsästäjien keskuudessa. Voidaankin sanoa, että metsästyskauden alkaessa 20.8. Suomessa ja myös Ruotsissa lähes jokaisen metsään irti laskettavan koiran kaulasta löytyy jommankumman yrityksen merkkiä edustava seurantapanta. Myös käytännössä lähes jokaisen metsästäjän matkapuhelimesta ikään katsomatta, löytyy Ultracom- tai Tracker- ohjelmasovellus.

Safety-ominaisuus

Safety -toiminto on päällä oletuksena kun avaat sovelluksen, voit halutessasi laittaa sen pois päältä asetuksista.

Henkilö-Safety näyttää anonyymisti karttasovelluksessa kahden kilometrin säteellä käyttäjästä olevat henkilöt, joilla on Ultracom-, Tracker– tai Bbark-sovellus matkapuhelimessa. Ominaisuuden toiminta vaatii, että sekä näytettävällä kohteella, että käyttäjällä on sovelluksessa Safety-ominaisuus päällä. Toiminnon avulla metsästäjät voivat havaita toisensa ja vastaavasti muut luonnossa liikkujat havaitsevat metsästäjät. Tämä lisää kaikkien luonnossa liikkujien yhteistä turvallisuutta.

Koira-Safety näyttää kartalla anonyymisti käyttäjästä kahden kilometrin säteellä liikkuvat koirat. Ominaisuus vaatii, että koiran ohjaaja on kytkenyt matkapuhelimen sovelluksessa koiralle Safety-ominaisuuden päälle ja että myös seuraajalla on Safety-ominaisuus kytkettynä. Koiralle voidaan liittää myös kartalla näkyvä ”huomiolappu”, johon voidaan kirjoittaa viesti, esimerkiksi ”Ottakaa koira kiinni!”. Tämä luonnollisesti lisää koirien turvallisuutta vaaratilanteissa.

Susi-Safety on alueella liikkuvista susista kertova havainto- ja varoitusjärjestelmä. Jokainen Ultracom- tai Tracker- ohjelmiston käyttäjä voi merkitä susihavainnon sovellukseen, mikä puolestaan näytetään kartalla kaikille ohjelmistojen käyttäjille, joilla on Safety -ominaisuus kytkettynä päällä. Havainto voidaan myös vahvistaa toisen havaintopaikalla liikkuvan ohjelmiston käyttäjän toimesta, jolloin tehdyn havainnon luotettavuus kasvaa. Havainto näytetään susivaroituksena eri värein sen mukaan, kuinka vanhasta havainnosta on kyse, jotta käyttäjä voi arvioida onko susi vielä alueella vai mahdollisesti siirtynyt jo kauemmas. Susi-Safetyllä pyritään parantamaan luonnossa liikkuvien koirien turvallisuutta.

 

Nyt ennen metsästyskauden alkua, ohjelmistoihin julkaistavat Safety-ominaisuudet (Henkilö-Safety ja Koira-Safety) ovat ensimmäinen askel kehitystyössä, joilla pyritään parantamaan monipuolisesti kaikkien luonnossa liikkuvien turvallisuutta. Susi-Safety ominaisuus julkaistaan myöhemmin syksyllä 2021. Avoin tiedon jakaminen yhdistettynä kattavaan sovelluksen käyttäjäkuntaan ovat Safety-ominaisuuksien kehitystyössä avainasemassa. Nyt kaikki metsästyksen harrastajat ja luonnossa liikkujat voivat antaa oman panoksensa turvallisen luonnossa liikkumisen edistämiseksi. Myös muun kuin turvallisuuteen liittyvän tiedon jakaminen on mielenkiintoinen mahdollisuus tulevaisuudessa.