Hundarna spelar nyckelrollen

Skärgårdens predationsprojekt och naturvårdsarbete kräver skickliga hundar och funktionell utrustning, för att lyckas. Dessa förvaltningsaktiviteter utförs på en bred front vid vår kust av Archipelago Nature Care and Protection Association r.y.

Hundbeståndet har ett brett utbud av olika hundar. Karelska björnhundar, amerikanska rävhundar, finska stövare, finnspetsar, golden retrievers, rysk-europeiska lajkor och foxterriers. Dessa hundars uppgift är att lokalisera minkar och mårdhundar i skärgården. De avslöjar också uttrar och dessa fynd registreras. De ger en inblick i utterbeståndet vid vår kust.

 

Lång arbetssäsong

Hundarnas arbetssäsong är från slutet av augusti till april. Det blir många arbetsdagar om året. Arbetsförhållandena är krävande, från värmen i augusti till de isiga vinterförhållandena. Terrängen är stenig och ofta också stenbruten. Terrängen sätter hundarna samt utrustningen som används i deras arbete på prov, speciellt hundspårningsenheterna. Mitt eget team har använt Ultracom utrustning i flera år.

Hög kvalitet för proffs

Ställer höga krav på spårningsenheterna

Hundspårningsenheterna är hårt utsatta i stenig terräng. De rovdjur som fångas flyr och gömmer sig nästan alltid i stenrösen, som det finns gott om i skärgården. Efter dem, tränger sig hundarna in i mellan de vassa stenarna och ofta har de gott om tid att pyssla med bytet innan jägaren hinner på plats. Särskilt höljena på enheterna utsätts för en kraftig påfrestning. Höljena måste kunna motstå hamrandet det utsätts för. Ultracoms R10 och R10 Hybrid har visat sig vara hållbara enheter. Hybridens antenn har tålt hård användning. Antennen måste fästas längs halsbandet med, fästet som fås som extrautrustning.

Vattentäthet är viktigt

När det gäller arbete i skärgården är det klart att halsbandet är mycket i havet. Enheterna måste tåla mycket vattenarbete. Sändarna måste också visa hundens position i vattnet. Ofta simmar hunden till andra öar under jakten. Det är mycket viktigt att sändaren visar positionen i vattnet också. Det kan finnas situationer där operatörer inte har rätt att operera på ön dit hunden simmar. I detta fall måste hunden fångas innan den stiger upp till en obehörig ö. R10 har fungerat bra i sådana tillfällen. Hybriden fungerar bra även i vattnet på grund av sin VHF-egenskap, så länge antennen är fäst längs med halsbandet då GSM-delen annars ofta hänger fel väg under vattnet.  Man kan få positionen via VHF, även om hunden är utanför täckning och under marken.

 

Hög kvalitet för proffs

Det är klart att utrustningens funktionalitet uppskattas av alla, som uppskattar sina jakthundar. Utrustningens kvalitet är särskilt viktig för professionella aktörer. Arbetsscheman är förplanerade och du måste få mycket gjort under en dag. Det är inte värt att gå hem, även om tekniken sviker. Arbetsterrängen ligger ofta i yttre skärgården och man kan var ute flera dagar i rad. Ersättningsutrustning far man inte och hämtar från fastlandet, mitt under arbetet.

Text och foto: Tommy Arfman