Hannu Lohi 50-vuotta 16.11.

Teksti: Pertti Kälkäjä

 

Puhelin piippaa viestin merkiksi. Vilkaisen Hannulta tullutta tuttuakin tutumpaa viestiä: ”Olis testattavaa” . Vastaan myöntävästi.

Illan vaihtuessa yöksi, auton valot kääntyvät pihaamme. Ennen kuin ehdin autolle, Hannu istuu jo vänkärin paikalla läppäri sylissään, jonne hän naputtelee keskittyneesti raportin lähtötietoja. Nostan pullean eväskassin autoon. Se sisältää yön varalle lämmintä keittoruokaa, leipää, kahvia ja muutaman vesipullon.  Hannu urahtaa tervehdyksen ja jatkaa: ”otatko teippiä mukaan”. Olen oppinut lukemaan rivien välistä Hannua.  Lyhyt virke antaa vinkin tulevan yön luonteesta. Teipin tarve kertoo, että tällä kertaa testattavana on useita tutkamalleja ja teipin tehtävä on niputtaa yhteen useampi tutka, ja estää niiden yhteen hakkautuminen.

Ennen liikkeelle lähtöä teen vielä tarkentavan kysymyksen: ”Minne mennään?”. Tiedän, että jos vastaus on ”Ihan sama”, kyse on yleistestistä. Jos taas vastaus on, että ”lähde ajamaan, kerron matkalla”, tietää se heikkojen kenttien testiä. Poronhoitoalueella tehtävän karhunpyynnin myötä, paikan valinnassa on riittävästi mahdollisuuksia.

Hannu Lohi 50v

Koirien irtilaskun jälkeen, alkaa varsinainen työ. Kännykät vaihtuvat Hannun käsissä tiuhaan tahtiin ja testiraporttiin tulee monenlaista dataa ja vertailua; – korjattavaa, ideoita, havaintoja, palautetta…  Välillä otetaan joku koira kyytiin ja siirrytään toiseen paikkaan. 

Tiiviin alun ja yöruokailun jälkeen päästään hetkeksi nukkumaan. Hannu siirtyy pienempänä takapenkille, jossa kaivautuu peiton alle ja urahtelee tyytyväisyyttään. Itse säädän kuljettajan istuimen selkänojan vaakatasoon. Fordin penkki alkaa tuntua kymmenien testiöiden jälkeen jo yhtä tutulta kuin oma kotisänky. Vertailupohjaa on kertynyt vuosikymmenten ajalta Hannun eri automerkeistä, – ainakin Volvosta, Mitsusta, useammasta Fordista, Fiatista, Toyotasta sekä Pösöstä. 

Tunnin tai kahden yöunet riittävät minulle. Paluumatkalla Hannu viimeistelee yön raportit. Tuotekehitysryhmä saa tarvitsemansa juuri ennen työpäivän alkua.  

Hannu pistää läppärin kiinni ja kyselee, jaksanko ajaa, jos hän kömpii vielä hetkeksi takapenkille nukkumaan. Ennen alkavaa työpalaveria on syytä saada hetki lisää lepoa. Myönteisen vastauksen saatuaan mies on nopeasti syvässä unessa. 

Hannun nukkuessa mietin hyvää ystävääni ja hänen lähestyvää merkkipäiväänsä.  Muistelen kuulemiani tarinoita yhteisiltä ystäviltä. Siitä, miten jo pienenä poikana tuo tuleva insinöörin alku oli kehitellyt kaikenlaista. Hannu on yllättänyt aikuisia luennoidessaan ikäistään vanhemmille mopon pakoputken ominaisuuksista, ja kehitellyt tietokoneohjelmia moottoriviritysten suunniteluun. Luontaisena kehittäjänä hän siirtyi aikuisena teknologia-alalle, jossa tarjoutui monenlaista urapolkua. Lähinnä sydäntä oli kuitenkin halu kehittää uudenlainen laite koirapaikannukseen. Palava innostus hirvikoiriin ja isänsä kanssa yhteinen Täperän kennel johti kasvavaan innostukseen hyödyntää tietotekniikkaa koiran toiminnan ja käyttäytymisen seurantaan. Luotettava tieto antoi pohjaa hyödyntää saatua kokemusta perinnöllisyyteen, jalostukseen sekä koetoimintaan liittyvään kehitystyöhön. 

Suurelle yleisölle on tuttu hlohi nimimerkki , jolla Hannu on kirjoittanut eri foorumeille 2000-luvun aikana reilusti yli 3000 kirjoitusta , jalostuksesta, koesäännöistä, ja koiratutkista. SHHJ:n toiminnassa hän on ollut vahva vaikuttaja erilaisissa rooleissa vuosikymmenten ajan. Nykyisin työ- ja perhe vievät aikaa järjestötyöltä, mutta olemme tottuneet näkemään hänet usein järjestön tapahtumissa, usein myös puheenvuoron käyttäjänä. Hannun sosiaalisuus ja halu säilyttää jatkuva vuorovaikutus ja tuntuma paikannuslaitteiden käyttäjiin säilyy ihmisten kohtaamisessa messuilla, koiratapahtumissa, porokilpailuissa jalostuspäivillä, vuosikokouksissa jne. 

Hannun johtava rooli GPS-pohjaisessa koirapaikannuksessa on kiistaton. Tuskin maailmasta löytyy ketään toista, jolla on yhtä paljon kokemusta laitteen ja ohjelmiston kehittämisessä, laitteiden jatkuvasta käytöstä ja testauksesta.  Kuten tunnettua, koirien kiinnipitorajoitusten vuoksi käytännön testaus ajoittuu elokuun ja helmikuun lopun väliseen aikaan. Mutta paljon on testattu laitteita myös keväällä, jolloin testeissä on jouduttu käyttämään apuna mielikuvitusta.  Monenlaista pulkkaa ja sukkulaa on vedetty auton perässä lumipöllyisillä teillä, jotka ovat mitanneet sekä tutkan toimivuutta että kestävyyttä ennen tuotteen markkinoille laskua.  Rankin testi kestävyydestä on ollut ns. betonimyllytesti, jossa soran seassa tutkat ovat joutuneet monenlaisten pitkäkestoisten iskuryöppyjen vastaanottajiksi.

Näillä testireissuilla on kohdattu jos minkälaista vastusta. Autoa on välillä tunkattu rankkasateessa liejusta, välillä vinssattu ties mistä ja lapioitu kinostuvaa lunta pois kovassa tuiskussa ja tuulessa.  Kilpailu luonnonvoimien kanssa on karaissut ja kasvattanut sisua. Tiukassa tilanteessa, Hannu ei hätäänny, hänellä löytyy kykyä ja taitoa toimia rauhallisesti ja määrätietoisesti, ja ratkaista eteen tulevat ongelmat tavalla taikka toisella. Hannun tuntevana tämä kannattaa huomioon, joskus ajatustyö on niin tiivistä että ”omaa vuoroa” joutuu odottamaan.

Jos Hannun elämäntyötä pitäisi kuvata muutamalla kuvaavalla sanalla, ne voisivat olla ”eturivin vahva taustavaikuttaja”.  Vaikka kaikki eivät häntä tunne, hänen aikaansaannoksistaan osa nauttii tietämättään. Siitä huolimatta, että tutkan tärkein ominaisuus on edelleen perinteinen koiran paikkatieto, nykyisten paikanninlaitteiden välittämä kaikki muu tieto mullistanut viimeisten vuosikymmenten aikana seuruemetsästystä enemmän kuin mikään muu innovaatio.  Ryhmätoimintojen avulla seuruemetsästyksen turvallisuus on noussut ihan uudelle tasolle, kun jokainen näkee reaaliaikaisesti jokaisen metsästykseen osallistuvan paikan, liikkeet ja etäisyydet. Moni hirvikolari on pystytty estämään oikea-aikaisella väliintulolla tai autoilijoita varoittamalla. Koiran turvallisuus on lisääntynyt uudenlaisen tekniikan ansiosta.  Koiran ajautuminen vilkasliikenteiselle tielle on voitu estää, tai hälytys lähestyvästä junasta antaa mahdollisuuden pelastaa koiran henki.  

Hirviporukan johtajalle tutkat ja ohjelmat ovat suuri apu jahdin suunnittelussa ja tapahtumien etenemisen seurannassa.  Ilman turhaa liikkumista, porukkaa voi seurata ja johtaa vaikka autossa istuen.

Muutos on tuonut myös koirattomana jahtiin osallistuvalle uudenlaisen mahdollisuuden. Odotellessaan passimies voi seurata oman porukan koirien lisäksi tunnusten avulla vaikka useamman jahtiseurueen tilanteita vierailemalla virtuaalisesti heidän jahtipäivässään. Samaan aikaan voi kotiin jääneet perheenjäsenet, työmatkalla oleva tai vaikkapa sairaalan vuoteella lepäävä tarkkailla jahdin tapahtumia omasta kännykästään. 

Yksi Hannun johtavista tavoitteista on ollut jo pitkään tietotekniikan enenevä käyttö hirvikokeiden arvostelussa. Luotettavuuden lisäksi se tuo enemmän avoimuutta arvosteluun ja vähentää käsin tehtävän maastokortin täyttöä. Myös jalostuksessa käytettävän pohjatieto voidaan kerätä ja taltioida entistä helpommin. 

Tracker Oy:n tuotekehityksen johdossa Hannu kokee erityistä tyytyväisyyttä. Vahvaan sitoutumiseen ja ammattitaitoon rakentuva tiimityö toimii entistä tehokkaammin ja innovointisemmin.  Osaaminen on vahvistunut ja toiminnan laatu parantunut.  Hannun kekseliäisyys sekä ongelmanratkaisukyky yhdistettynä ”maalaisjärkeen” ja kykyyn ymmärtää tavallista metsästäjää, yhdessä Trackerin vaaliman: ”laatu edellä – mieluummin vähemmän mutta parempaa” – ajatusmallin kanssa on osoittanut toimivuutensa ja palkitsee tekijöitä.  ”Lehmän hermot” yhdistettynä kotoa opittuun avuliaisuuteen, ystävällisyyteen ja hillittyyn käytökseen tekee hänestä mukavan ystävän ja yhteistyökumppanin. Merkkipäiväänsä juhlivalle Hannulle yhteinen onnistuminen tuo kiitollisuutta. Hyvillä mielin voi katsoa luottavaisesti tulevaisuuteen ja tarttua innolla uusiin haasteisiin ja mahdollisuuksiin. 

Laajan ystäväpiirin ja vieläkin laajemman harrastajajoukon sekä Trackerin työyhteisön puolesta toivotamme Hannulle oikein hyvää merkkipäivää!

Hannunpäivän kunniaksi Tracker Artemis on verkkokaupassa tarjouksessa 16.11.