Metsästyskausi on käynnistynyt eri puolilla maata ja metsästyskoirat ovat päässeet pitkän kiinnipitoajan jälkeen töihin. Suurin työ metsästyskoiran hyvinvoinnin eteen on toivottavasti tehty jo hyvissä ajoin ennen kauden alkua nousujohteisen koiran kunnon kohotuksen merkeissä.

 

Liikunta

Suurin osa metsästyskoirista tekee metsästyskaudella raskasta työtä ja mahdollisesti useina peräkkäisinä päivinä. Koiran metsästyspäivän rasitus onkin verrattavissa huipputason kestävyysurheilijan rasitukseen ja koirakin tarvitsee vahvan peruskuntopohjan jaksaakseen. Peruskuntoharjoittelu on matalalla intensiteetillä tapahtuvaa pitkäkestoista harjoittelua. Peruskuntoharjoittelu tehostaa koiran hapenkuljetusta, eli sydämen, verisuoniston ja keuhkojen toimintaa. Vahva peruskunto auttaa koiraa myös palautumaan rasituksesta paremmin. Koiralla peruskuntoharjoittelu tarkoittaa yleensä pitkiä ravilenkkejä tai uittamista.

Metsästyspäivinä kannattaa kiinnittää erityistä huomiota koiran alkulämmittelyyn ja loppujäähdyttelyyn, joiden merkitys kasvaa mitä rankemmasta liikuntasuorituksesta on kyse. Koiran päästäminen hakuun kylmillä lihaksilla lisää merkittävästi koiran loukkaantumisriskiä. Alkulämmittely valmistelee koiran kehoa fyysiseen rasitukseen. Alkulämmittelyn tulisi olla 10-15 minuutin mittainen. Loppujäähdyttely edistää koiran lihasten palautumista rasituksesta. Se poistaa lihaksista maitohappoja ja palauttaa lihakset takaisin lepopituuteen, jolloin palautuminen voi alkaa.

 

Ravinto ja nesteytys

Metsästyskaudella koiran energiantarve kasvaa ja oikeanlaisella ruokinnalla voidaan vaikuttaa positiivisesti koiran jaksamiseen. Paitsi, että metsästyskoiran tekemä työ on itsessään rasittavaa, myös erilaiset ääriolosuhteet, kuten paksu lumihanki tai upottava maasto sekä niin kuumat kuin kylmätkin sääolosuhteet lisäävät koiran energiankulutusta.

Koira käyttää rasvaa ensisijaisena energialähteenään, joten rasvan määrään ja laatuun kannattaa kiinnittää metsästyskaudella huomiota. Koira pystyy hyödyntämään eläinperäistä rasvaa kasvirasvoja paremmin. Myös koiran proteiinintarve lisääntyy liikunnan myötä. Riittävä proteiinin saanti ehkäisee jänteiden ja lihasten vammoja ja toimii rakennusaineena lihaksille. Koiran ruuan tulisi olla hyvin sulavaa, jotta suurestakin annoskoosta huolimatta ravintoaineet ehtivät imeytyä. Muista totuttaa koira rasvapitoisempaan ruokaan vähitellen.

Koiran nesteytys on erityisen tärkeää lämpimissä olosuhteissa. Raskas liikunta kuitenkin lisää koiran nesteen tarvetta myös viileällä säällä. Erityisen lämpimissä olosuhteissa koiran nesteytys kannattaa aloittaa jo pari päivää ennen suoritusta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että koira pystyy kerralla hyödyntämään vain muutaman desilitran nestettä. Jos koiran haluaa nesteyttää jahtipäivän aamuna, se tulisi tehdä 3-4 tuntia ennen suoritusta, jotta neste ehtii imeytyä. Koiralle tarjottavaa vettä voi maustaa esimerkiksi tonnikalalla tai koiranmakkaralla, mikäli se ei koiralle muuten maistu. Kannattaa muistaa, että koiralla ensimmäinen näkyvä merkki nestehukasta on janontunteen katoaminen.

Koira ei ole pitkänkään liikuntasuorituksen aikana ihmisten tapaan riippuvainen totutuista ruoka-annoksista. Maksimaalisen suorituskyvyn saamiseksi koiran tulisi lähteä metsälle tyhjällä vatsalla, mutta täysillä energiavarastoilla. Mikäli koira on syönyt ruokansa ennen rasitusta ruoan nostama veren korkea insuliinipitoisuus estää koiran energiatuotannon rasvoista, jolloin hyväkuntoinenkin koira väsyy nopeammin.

Metsästyspäivän jälkeen koiralle tarjotaan heti vettä. Päivän ruoka-annos tulisi tarjota koiralle pari tuntia liikuntasuorituksen jälkeen, jolloin koiran elimistö on rauhoittunut ja valmis ruuansulatukseen ja palautumiseen.

 

Palautuminen

Koiran palautuminen on avainasemassa erityisesti silloin, kun koira työskentelee useina peräkkäisinä päivinä. Hyvin palautunut koira kestää rasitusta paremmin, kun taas heikosti palautuneen koiran suorituskyky laskee ja väsyneen koiran loukkaantumisriski kasvaa.

Myös aktiivisimmalla metsästyskaudella koiralle tulee taata riittävästi aikaa levolle ja palautumiselle. Kun koira on hyvin palautunut, se ei ole jäykkä tai uupunut. Palautuneena koira työskentelee innokkaasti ja kestää useita peräkkäisiä metsästyspäiviä. Koiran palautumista suorituksen jälkeen voidaan edesauttaa laadukkaalla ruokinnalla ja riittävällä nesteytyksellä. Koiralle voi tarjota heti liikunnan jälkeen myös hiilihydraattipitoista palautumisjuomaa, joka täydentää lihasten energiavarastoja. Koiran lihaksia voi pitää lämpöisenä esimerkiksi loimen avulla. Lämpö vilkastuttaa kudosten aineenvaihduntaa, lievittää kipuja ja rentouttaa koiraa. Metsästyspäivien jälkeisinä iltoina koira kannattaa vielä kävelyttää hyvin, jotta lihasten mahdolliset maitohapot lähtevät liikkeelle.

Pitkäkestoista ja fyysistä työtä tekevän koiran lihaksia kannattaa huoltaa. Säännöllinen lihashuolto pienentää koiran loukkaantumisriskiä. Esimerkiksi hieronta poistaa kuona-aineita ja lisää lihaksiston elastisuutta. Koiran säännöllinen lihashuolto voi vähentää myös tarvetta eläinlääkärikäynneille, kun tuki- ja liikuntaelinvaivoja ennaltaehkäistään. Koiraa voi hieroa myös itse pyörivin, koiran sydäntä kohti suuntautuvin liikkein.

Kaikkeen ei kuitenkaan voi varautua ja loukkaantumisia vauhdikkaille työkoirille saattaa ennaltaehkäisystä huolimatta sattua. Muistathan pitää metsällä mukana myös ensiapupakkausta!

Turvallista syksyä kaikille metsästäjille ja nelijalkaisille metsästyskavereille!